Dagens läsvärda

Vi från de judiska församlingarna i Sverige ser med förfäran hur de muslimska och romska minoriteterna behandlas i Europa. Våra föräldrar eller mor- och farföräldrar som sattes i ghetton av nazisterna lever fortfarande när man i Europa bygger fysiska murar kring områden där romer lever i fattigdom.
Den erfarenhet av förföljelse vi har ärvt erinrar oss att ta ställning närhelst vi ser hur en grupp diskrimineras. Alla människors lika värde och alla människors rätt att bli bemötta som individer gäller just alla – muslimer, judar, romer, homosexuella eller vilken religion, sexuell läggning eller ursprung man än har. Det är lätt att säga detta och att säga ”aldrig igen.” Men det är betydligt svårare att höja sin röst när man ser hetsjakten riktas mot andra grupper än dem man själv tillhör. Kanske är det, medvetet eller omedvetet, lätt att tänka att det är skönt att det inte är mig de är ute efter. Men detta tankesätt invaggar oss i en falsk och kortsiktig trygghet.

Läs ”Främlingsfientlighet berör oss alla”

2 reaktioner till “Dagens läsvärda”

  1. ”Men det är betydligt svårare att höja sin röst när man ser hetsjakten riktas mot andra grupper än dem man själv tillhör.”
    Varför höjer ni inte Er röst mot Israel som förtrycker miljoner muslimska och kristna palestinska araber i Gaza och på Västbanken samt i Israel?
    Det är mycket viktigt att Israel blir mångkulturellt och tar emot alla flyktingar från Somalia och Irak och på så föregår med gott exempel och visar vägen.

    1. Israel, hur vi nu kom in på landet, tar emot mängder med flyktingar.
      Det talas sällan om det eftersom media och Europa pga dåligt samvete koncentrerar sig på att slakta Israel så gott de kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *