Retro: Pet Shop Boys – Fundamental

Efter några månaders paus fortsätter här min tillbakablick på Pet Shop Boys samtliga album. Tidigare publicerade inlägg finns här.

Vi har nu hunnit fram till albumet Fundamental som släpptes 2006.
För det första måste jag säga att paketeringen får 5+. Jag har Special Limited Edition 2CD och själva plasten är svart, vilket ju känns lite flott. Även CD-häftet är svart och snyggt men eftersom det även är glansigt så uppstår naturligtvis irriterande fingeravtryck. Ena CD:n är rosa och den andra orange. Underbart tjusigt alltsammans.

 1. Psychological 4/5
  Fundamental inleds klubbigt och denna bit låter som en typisk albumöppnare. Inte singelmaterial men en bra början. Det pumpande beatet som pågår låten igenom är bedövande och man kan lätt försättas i trans.
 2. The Sodom and Gomorrah Show 4/5
  Lite mer typisk PSB-upptempo. Som vanligt, när det gäller denna superduo, en smart text. Jag hade för mig att detta var en singel, men det var tydligen fel.
 3. I Made My Excuses and Left 4/5
  Vacker lugn och eftertänksam låt med ett alldeles för långt och ett väldigt irriterande intro.
 4. Minimal 5/5
  Äntligen en full femma! Jag älskar denna dansanta dänga om minimalism. Så snygg på alla sätt och vis. Fin melodi som låter väldigt PSB. Melankolisk men hoppfull, liksom.
 5. Numb 5/5
  Nu blir det lipstuga i denna eleganta ballad. Titeln säger det mesta. Toppen.
 6. God Willing 0/5
  Nåt slags intetsägande intro eller nåt. Onödigt bjäfs som kanske ”betyder någonting” men detta något går mig i så fall helt förbi.
 7. Luna Park 4/5
  Ännu en lugn låt som är väldigt nära en femma. Vissa delar av melodin går rakt in i hjärtat men andra delar stör mig av någon anledning.
 8. I’m With Stupid 4/5
  Oj, nu måste jag sticka ut hakan. Jag älskar denna låt men trots att jag är en mycket politisk person så avskyr jag när låttexter blir för uppenbart politiska (förmodligen för att de alltid är vänsterextrema) och därför droppar jag betyget och medan jag dansar med så låtsas jag att texten handlar om någonting annat än det då rådande världspolitiska läget.
 9. Casanova in Hell 2/5
  Jag gillar titeln på denna finstämda sak men jag förstår nog inte riktigt texten. En man som inte fick erektion och nånting sånt. Vet ej.
 10. Twentieth Century 3/5
  Finstämd låt i mellantempo. Fin melodi och vacker sång, men jag glömmer alltid bort hela låten.
 11. Indefinite Leave to Remain 5/5
  En ack så vacker ballad. Den sveper sig fram och värmer lyssnaren.
 12. Integral 4/5
  Albumet slutar på topp. En redig upptempodänga. Den alldeles för uppenbart politiska texten drar återigen ned betyget ett snäpp.

BETYG: PET SHOP BOYS – FUNDAMENTAL: 3,66

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *