Operation nummer 2

Efter min ryggoperation är det dags för nästa. I hjärnan, då jag har en så kallad aneurysm.

Träffade torsdagens kirurg och denna operation är ju ”större” än jag först förstått. Jag fick så mycket information att jag nu skriver ner det så länge jag kommer ihåg.

De går in vid mitt hårfäste och plockar bort en bit av skallbenet (jag är redan illamående). Därefter tar de sig upp i hjärnan och gör vad de ska.

5% risk för allvarliga komplikationer men utan operation 30% risk att jag plötsligt avlider. Första natten tillbringar jag på intensiven och därefter 2-3 nätter på avdelningen (samma som förra gången – kanske till och med samma rum, så festligt).

Jag kommer att ha en blåtira, som efter en redig smäll. Eventuellt en (tillfällig, förhoppningsvis) förlamning på ena sidan av ansiktet. Jag kommer inte kunna öppna munnen ordentligt på upp till två månader. Sjukskriven i fyra veckor då jag måste ta det väldigt lugnt.

Men jag kanske får bestående men. Problem med vänster arm. Kirurgen sa att högerhänta (jag) mer sällan får problem med talet. Jag kan drabbas av återkommande anfall (seizures). Syn- och personlighetsförändringar. Problem med närminnet (vilket jag redan har). Jag kanske aldrig mer kommer att vara mitt normala festliga jag.

Om jag blir en ’grönsak’ så har min så kallade ”fruga” fått instruktioner. Då ska hon rulla mig i rullstolen till klipporna 100 meter från min bostad och låta mig rulla ner i havet.

Svart humor (tänk om jag tappar all min humor!) med en rejäl dos allvar.

Vågade inte fråga om jag fick ta ett foto på röntgenbilderna då kirurgen var så… ”kirurgig” och bestämd. Det kändes även en smula onaturligt att konversera med någon som kommer att gräva runt i min hjärna.

Känns jäkligt jobbigt nu, måste jag säga.

background of brain inscription on rugged wall
Photo by SHVETS production on Pexels.com