Madonnas studioalbum, rankade från 14 till 1: #7

madonna sexy american life

2003 släpptes underskattade American Life. Madonna arbetade med fransosen Mirwais Ahmadzaï, som med sin kyliga produktion och sitt ”kapande” sound tog Madonna till nya höjder. Fransosens förmåga att ”stycka upp” exempelvis ljudet av stråkar tilltalar mig mycket. Blandningen av hård elektronisk musik och svepande stråkar eller plinkande gitarrer får igång denna gamla gubbakropp. (Lyssna bara på ”Easy Ride”.)
Det kyliga, avskalade soundet måste jag vara i rätt form för att uppskatta. Just därför lyssnar jag på detta album bara i perioder, men när jag är på rätt humör så gör jag vågen.
Jag gillar samtliga låtar. Ja, det gör jag faktiskt. Jag vill slå ett extra slag för ”Nobody Knows Me”, ”Nothing Fails” samt ”Intervention”.

Detta var lite skandalösa tider med krig och elände och en indragen fantastisk musikvideo (titelspåret) men lyssnar man på själva låtarna idag, så inser man att samtliga bitar är riktigt bra.

Och med detta sagt – ändå når American Life bara upp till plats nummer sju på min jätteviktiga lista. Då förstår man vilka mästerverk som ännu är på kommande.

Bästa låt: Easy Ride
Sämsta låt: American Life