Varför är det så här, FPA?

Nu måste jag ta upp en sak igen. Nån måste ju göra det. Och det är väl min lott här i livet.

När jag blev sjukskriven i samband med min operation så skulle jag ju få ersättning från FPA (Folkpensionsanstalten, motsv. Försäkringskassan) och jag fick nio dagars karens. Nio VARdagars karens. Det är knappt en HEL månad. Vad är det för sopig policy?

Jag kan förstå en dags karens för såna suspekta typer som ”åh, jag känner mig lite loj, så jag stannar i sängen idag”, men: ”Hej. Jag genomled just en allvarlig HJÄRNoperation.” ”Varsågod. Nio dagars karens.”

Vad är det? Varför? Liksom: VARFÖR? Ge mig en anledning. Och varför tar ingen upp såna här konstigheter? Varför måste alltid just JAG göra det?

Sedan måste jag gnälla lite mer. När du då ansöker på FPA:s hemsida så står det (uttryckligen) att det tar ”21-22 VARdagar att få beslutet”. Så, i 21-22 VARdagar + helger lever folk i ekonomisk limbo. Förstår ni hur stressade folk blir av sånt? Är det konstigt att folk mår dåligt? (Och sedan är det milslånga köer till psykvården – hur kan det ens vara acceptabelt? Men det är ett annat ämne.)

Och det här med att operationsköerna enligt lagar och regler ska vara max sex månader långa. Jag väntade i ett år på bägge mina operationer. (Och kunde inte röra mig normalt på tre år och därför har jag blivit så äckligt fet. Men: ”nio dagars karens, varsågod”.) Vem kan jag ställa till svars för detta misslyckande? Ingen, så klart. Varför är det så? Varför är ingen välavlönad politiker ansvarig för NÅGONTING?

Och varför säger ingen någonting? Detta är ju helt FEL.

Åh, jistanes. Jag måste väl ge mig in i politiken igen, för att få lite ordning och reda på det berömda torpet.

(Men – rätt ska vara rätt – de är enormt trevliga och tillmötesgående på FPA. I alla fall när man ringer den svenskspråkiga avdelningen.)