Tack! Cha Cha Cha till Liverpool!

Skärmdump:YLE.

Vilken kväll det blev! Som Eurovision-fanatiker blev jag så lycklig över att rätt låt äntligen fick vinna den finländska uttagningen. Trots mitt enorma intresse för denna tävling – och trots mina finländska gener – så har mitt intresse för UMK (och tidigare versioner av uttagningen här i Finland) varit minst sagt svalt. De senaste åren har UMK verkligen kammat till sig, men först i år fick min favorit vinna. Och som han vann! Underbara Käärijä med den briljanta biten ”Cha Cha Cha”.

Direkt när låten släpptes i slutet av januari så blev ”Cha Cha Cha” en enorm favorit i ESC-kretsar runt om i Europa, och ja, i hela världen! Jag skrev om detta i ett tidigare inlägg. (Kolla in skärmdumparna från kommentarsfältet på YouTube – och i natt har de ju blivit ännu fler, så klart.)

Vad tyckte jag då om kvällens hela startfält?

 1. Robin Packalen ”Girls Like You”
  Låten är mycket bättre när man ser den charmerande unge mannen. Studioversionen känns platt. Lite ”desperat” nummer. Lite rörigt, så att säga. Generisk låt som hade kunnat framföras av vilken pop-kis som helst.
  Placering: 4
  Min placering: 6
 2. KUUMAA ”Ylivoimanen”
  En väldigt bra låt, som doftar lite Kent. Helt trevligt framförande men killarna känns rätt trista. Och torra. Och verkligen inte torra bakom öronen.
  Placering: 5
  Min placering: 2
 3. Käärijä ”Cha Cha Cha”
  Se texten ovan. Finlands bästa låt någonsin i ESC! Jag överdriver INTE!
  Placering: 1
  Min placering: 1
 4. Keira ”No Business On The Dancefloor”
  Till skillnad från Packalen så är Keiras låt bättre när man bara hör henne. Hon känns som en kompetent tös, men hon saknar DET. Hon saknar charmen. Hon är ingen stjärna, helt enkelt. Men med tiden – och med lite mer erfarenhet – så kanske hon kan bli en superstar.
  Placering: 3
  Min placering: 5
 5. Benjamin ”Hoida mut”
  Homoerotisk åttiotalsdoftande pop. Bra. Ingen stor vokalist, men snyggt nummer. Härligt sensuell text.
  Placering: 7
  Min placering: 3
 6. Lxandra ”Nothing To Lose”
  Kompetent ballad framförd av kompetent vokalist, men låten bara pågår och pågår och jag finner den så oerhört sömnig.
  Placering: 6
  Min placering: 7
 7. Portion Boys ”Samaa taivasta katsotaan”
  Rednex-fast-rockigare, skulle jag säga. En feelgood-låt med fiffig text om européernas olikheter. Fin melodi och bra drag, men jag tröttnade efter fem-sex lyssningar.
  Placering: 2
  Min placering: 4

Här bjuder jag på mitt filmade klipp av vinnarögonblicket.

Gårdagskvällen bjöd ju dessutom på Melodifestivalens fjärde deltävling – och äntligen bjöds vi på flera mycket bra låtar!
Tack, älskade Födelseland, för att ni skickade Loreen direkt till finalen. ”Tattoo” är helt enkelt toppen!
Jag gillade ytterligare några låtar i denna delfinal, vilket var kul med tanke på att MF har varit ett sådant dåligt kaos i år, vilket jag skrev om här.

Jag återkommer med en grundlig genomgång av årets Melodifestivalen i samband med finalen om två veckor.

Dubbla skärmar. Bråda tider för oss ESC-fanatiker!

2 reaktioner till “Tack! Cha Cha Cha till Liverpool!”

 1. Manuset till svenska melodifestivalen i år är det sämsta på många år. Bara dåligt,inte roligt,inget nytt. Hoppas det blir bättre nästa år. Orkade inte med alla deltävlingar.

  1. Jag håller med. Rent ut sagt PINSAMT dåligt!
   För första gången såg jag deltävlingarna bara med ena ögat. Det säger mycket om kvaliteten, då jag trots allt är MF- och ESC-fanatiker…

Kommentarer är stängda.