Sista. Gången. Nu. (Så här funkar ESC.)

NU DRAR JAG DETTA FÖR ABSOLUT SISTA GÅNGEN.
Ett heltidsjobb för en ensam stackars ESC-farbror…

Först har jag hela veckan förklarat för folk när och hur de kan rösta i Eurovision. Om och om igen, både på X-Twitter och på en mängd sidor och i otaliga trådar på FB. Till slut blev jag lite stolt när jag såg en person på X-Twitter sedan besvara en annan förvirrad själ med vad jag med mycket tålamod lärt personen i fråga.

I en tråd på FB trodde förresten en för mig okänd människa att jag spred ”fake news” för att ”detta låter så konstigt”. 😅

Och vad händer sedan då? Jo, då vaknar Finland… Så då måste jag alltså börja om och förklara allting på finska också.

Men innan vi tar allting väldigt pedagogiskt ännu en gång så vill jag lära folk lite vett och etikett. Innan du kommenterar eller påstår eller frågar någonting i en tråd på sociala medier: scrolla igenom tråden lite snabbt. På så vis slipper en stackars ESC-farbror besvara samma frågor om och om och om igen.

Nu tar vi det för absolut sista gången och därefter är du ON YOUR OWN.

I Eurovision Song Contest röstar man i den semifinal som man medverkar i. Alltså, om du bor i Nangijala så röstar du i den semi som Nangijala tävlar i. Eller, vilket är en nyhet för i år, i den semi som de redan finalklara ländernas bidrag framförs i (utom tävlan då de redan är i final – de alltså bara presenteras). Dessa länder är: Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike samt förra årets vinnare, i detta fall Sverige. (Dessa länder kallas Big 5 + vinnaren. Big 5 för att de pumpar in mest cash i tävlingen, så de är alltid garanterade en finalplats. Om detta må vi ha många åsikter, men så här är det.)

Finland tävlade i tisdags, och förra årets vinnare Sverige uppträdde (utom tävlan alltså) samma kväll. Därför röstar varken Finland eller Sverige idag torsdag. Vi röstade ju i tisdags.

”Det är ju en märklig regel.” ”Helt idiotiskt!”

Det kan du ju tycka men så här har det varit sedan urminnes tider.

På lördag är det final och då får samtliga 37 deltagande länder rösta.

Det finns dessutom en ganska ny ”röstgrupp” som kallas ”Rest of the World”. Där kan folk i länder som inte deltar i tävlingen rösta och rösterna sammanställs och presenteras sedan som en helt egen grupp, som vore den ett land. Information finns på hemsidan esc.vote.

Du kan rösta upp till 20 gånger. Du kan ringa eller skicka SMS.

Jag rekommenderar att du laddar ner den officiella appen ”Eurovision Song Contest”. Genom den är det enkelt att rösta.

Det är tio länder som går vidare från vardera semifinal till den stora finalen, där alltså 10+10+Big 5+förra årets vinnare=26 länder deltar. Jag är jättedålig på matte, men se! Detta kan jag som rinnande vatten!

Är vi klara nu? Är det någonting som är oklart?

Sändningen börjar i kväll klockan 21 CET (”svensk tid”) och klockan 22 här i Finland, som ju alltid ligger lite före…
Du kan titta genom att slå på din eventuella tv-apparat eller på svtplay eller Yle Arenan eller på Eurovisions officiella kanal på youtube.

Och vänligen anklaga mig aldrig mer för att sprida ”fake news”.
Jag kan det här och ni är jättegulliga när ni är så förvirrade.
Eurovision är min enda riktiga hobby, förstår ni, så ifrågasätt inte den information som jag så vänligt presenterar för er.

Vänligen,
ESC-farbror

Länk till den officiella hemsidan: https://eurovision.tv/