Idag bär vi (favoritfärgen) lila

Idag är det Bär något lila för att säga en självklarhet-dagen.
Det hela började i USA, där under kort tid många homosexuella tonåringar tog livet av sig. It Gets Better startade.
Vi bär lila för att visa de små homobarnen (och osäkra vuxna också så klart) att det blir bättre. För det blir det.
Nu har jag personligen aldrig haft några homoproblem inuti mig själv eftersom jag är en ”så här är det – now deal with it”-typ av av man, men jag har, som de flesta andra, fått ta emot både spö och hårda ord för att jag är den jag är.
Nu hoppas jag att någon liten gosse eller jänta som sitter på tunnelbanan och mår dåligt och funderar på att åka hem och ta livet av sig, ser mig och tänker: ”Se på bögfarbror. Han ser både lycklig och lyckad ut så kanske, kanske blir det faktiskt bättre. Fuck att hoppa från balkongen. Jag väntar och ser vad framtiden bär i sitt sköte”.

Från FB-gruppen startad av ingen mindre än Åsikts-Micke:
Onsdag 27 oktober vill jag uppmana alla – oavsett sexuell läggning, ursprung, kön och ålder – att bära något lila. Gör du det säger du ”it gets better” till alla HBT-ungdomar (och vuxna) i Sverige som ännu inte har mod att vara öppna.
På senare tid har fem unga pojkar begått självmord i USA efter att ha blivit mobbade på grund av sexuell läggning. Det är lätt att avfärda som något som bara händer ”over there i bibelbältet”, men så sent som 2009 pratade FHI om unga HBT-personers hälsa i Sverige. Fysiskt mår de bra, psykiskt mår de sämre. Självmordsförsök är 2,5 gånger vanligare bland unga kvinnor som är osäkra på sin sexualitet, och mer än 5 gånger vanligare bland dito unga män.
Det räcker med en näsduk synligt virad om handleden, ett halsband eller en mössa. Det viktiga är att det syns.
Länk.

Jag drar till med lila skjorta, lila t-shirt, lila herrunderbyxor, lila strumpor, lila shoppingbag, lila iPhone, lila SL-kort. Jag älskar lila.

3 reaktioner till “Idag bär vi (favoritfärgen) lila”

  1. Åh, önskar jag hade vetat det innan. Bra initiativ annars. Synd att det ska behövas. Att folk inte kan fatta att det är samma kärlek. Oavsett kön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *