ESC 2024 – Finalen

Jaha, gott sällskap. Då är det dags för final. Eller som jag brukar säga: årets viktigaste dag. Så mycket drama i årets tävling, som ni väl vet. I just detta nu när jag skriver detta så nås jag av nyheten att Nederländerna diskats.
Men här är i alla fall mina kommentarer och betyg:

 1. Sverige – Marcus & Martinus ”Unforgettable” 2/5
  Inget ont om gossarna. Jag gillar bara inte låten. Jag hatar den inte. Jag bara går inte igång. Den ger mig ingenting.
 2. Ukraina – Alyona Alyona & Jerry Heil ”Teresa & Maria” 2/5
  Det finns en fantastiskt fin melodi i det ukrainska bidraget – men sedan börjar en av damerna att rappa och då går allt åt pipsvängen.
 3. Tyskland – Isaak ”Always on the Run” 2/5
  För en gångs skull skickar Tyskland en låt som faktiskt är lite skön, men då väljer de att ta in en vokalist (som verkligen kan sjunga men) som har noll karisma och minus 100 star quality.
 4. Luxemburg – Tali ”Fighter” 3/5
  Jag vet inte varför de har gjort om hela numret. I uttagningen var det så mycket fräsigare. Nu blir det dessvärre väldigt mellanmjölkigt.
 5. Nederländerna – Joost Klein ”Europapa” DISKAD I ABSOLUT SISTA STUND.
 6. Israel – Eden Golan ”Hurricane” 5/5
  Årets bästa låt. Årets bästa vokalist. Årets snyggaste nummer.
 7. Litauen – Silvester Belt ”Luktelk” 5-/5
  Jag gillade denna redan innan jag såg den live och i semifinalen växte den ännu mer. En riktigt skön låt. Höjer till en full femma med ett litet minus.
 8. Spanien – Nebulossa ”Zorra” 4/5
  ”Zorra” har ända sedan den vann den spanska uttagningen varit en av mina favoriter. Sångerskans väldigt svaga, tunna röst drar ner betyget en smula.
 9. Estland – 5miinust & Puuluup ”(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” 3/5
  Detta är en av de låtar som jag först inte alls förstod mig på, men som med tiden växte. Jag tycker att låten med den längsta (och jobbigaste) titeln i ESC-historien är rätt härlig.
 10. Irland – Bambie Thug ”Doomsday Blue” 0/5
  Jag kunde inte slita ögonen från denna galna scenshow, men låten är lika värdelös fortfarande. (Jag gillade inte vad jag såg heller, men jag blev fängslad. Jag blev dock inte satanist. Oroa er ej.) Jag avskyr verkligen Bambie Thug. En riktigt vidrig människa som jag kan skriva mer om en annan gång.
 11. Lettland – Dons ”Hollow” 2-/5
  Jag trodde inte att Dons skulle ta sig vidare från semin, men här är han nu. Låten är inte dålig men den når inte mitt hjärta. Den tar sig inte in. Jag känner ingenting.
 12. Grekland – Marina Satti ”Zari” 3/5
  Den här hyllade jag lite före semifinalen men jag tycker att den sjönk en smula live. Lite för stökigt uppträdande för min stilrena smak.
 13. Storbritannien – Olly Alexander ”Dizzy” 3/5
  Ja, jag borde verkligen tokälska denna då detta är min typ av musik, men refrängen håller bara inte. Den saknar någonting. Numret är enormt snyggt och det mest homoerotiska någonsin på en ESC-scen. Blir nästan en smula generad.
 14. Norge – Gåte ”Ulveham” 1/5
  Gåtes låt är just en sån där som inte är någonting för mig. Jag kan intellektuellt förstå att människor gillar detta, men jag gör det bara inte.
 15. Italien – Angelina Mango ”La noia” 4/5
  Jag gillar ju Italiens pigga dänga jättemycket, men live känns den på tok för rörig. Varför gör de på detta viset?
 16. Serbien – Teya Dora ”Ramonda” 3-/5
  Den här växer ytterligare lite mer hos mig, efter semin. Melodin är vacker och känslosam. En trea med ett minustecken får dock räcka.
 17. Finland – Windows95Man ”No Rules!” 1/5
  Nej, jag gillar fortfarande inte ”vår” finska låt. En etta på grund av det härliga nittiotalssoundet.
 18. Portugal – Ioanda ”Grito” 2/5
  All heder åt portugiserna som alltid går sin egen väg. Alldeles för segt för min smak, dock.
 19. Armenien – Ladaniva ”Jako” 3-/5
  Härligt och festligt med folkmusik-känsla. Väldigt ESC 2009 eller så.
 20. Cypern – Silia Kapsis ”Liar” 3+/5
  Som jag skrev tidigare så har vi under de senaste åren badat i den här typen av låtar. Silia verkar verkligen väldigt noga ha studerat Noa Kirels ”Unicorn” från förra året. Jag gillar ju sån här dussinpop.
 21. Schweiz – Nemo ”The Code” 2/5
  Ett fantastiskt nummer, måste jag säga, men denna röriga låt är ingenting för mig. Sedan, förlåt mig för att jag är en helt vanlig gammal böggubbe, är jag så trött på detta ”ickebinära” trams.
 22. Slovenien – Raiven ”Veronika” 2-/5
  Trodde inte att denna skulle ta sig till final, men det gjorde den. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag gillar ”ppprrrrrppp!”
 23. Kroatien – Baby Lasagna ”Rim Tim Tagi Dim” 5/5
  Min tvåa ända sedan den kroatiska uttagningen. Jag älskar allt med denna fantastiska dänga!
 24. Georgien – Nutsa Buzaladze ”Firefighter” 2/5
  Samma genre som Cypern och Cypern drar det längsta strået. Alltså en ”sexig” tös som åmar sig och poppar fram en dansig dänga.
 25. Frankrike Slimane ”Mon amour” 3-/5
  Underbart sliskigt. När jag såg slemmiga Slimane på scen så blev jag ändå en aning besviken. En trea får räcka. Med ett litet minustecken.
 26. Österrike – Kaleen ”We Will Rave” 4/5
  Som jag skrev inför semifinalen: så dammigt att det blir ganska oemotståndligt. Älskar ju nittiotalsmusik och här blandas en massa gamla dängor och blir till någonting ganska härligt.

Min topp 10 ser ut som följer.

 1. Israel
 2. Kroatien
 3. Litauen
 4. Österrike
 5. Spanien
 6. Italien
 7. Grekland
 8. Luxemburg
 9. Cypern
 10. Georgien