Var tionde julskinka har magsår

poor pig
Eftersom jag försöker dra mitt strå till den berömda stacken beställde jag ett pack Grön God Jul-broschyrer från Djurens rätt. Jag har lagt en stor hög på jobbet för att få mina kollegor att inse att de inte måste äta kött bara för att det är julmat på tapeten.
I denna broschyr finns recept på vegetariska alternativ på Janssons frestelse, senaps”sill” och andra läckerheter.
Jag kanske ställer mig utanför Hemköp i eftermiddag och delar ut ett gäng. Man vet aldrig.
Dessutom kan vi i broschyren läsa om grisarnas väg till julbordet:
Några dagar efter födseln kastreras hangrisarna utan bedövning (fatta!). Efter fyra veckor slits de från sin mor (trauma). Den naturliga tiden för avvänjning hos grisar är ca 17 veckor, och de stannar hos suggan betydligt längre än så.
Grisar som lever under naturliga förhållanden ägnar hälften av sin vakna tid åt att beta och böka. I livsmedelsindustrin däremot sitter de inspärrade i trånga boxar i stora, bullriga lokaler med betonggolv. De får mat två-tre gånger per dag och detta är dagens höjdpunkt. Däremellan har grisarna ingenting att göra. Trängsel och stress ger dem beteendestörningar och var tionde gris som slaktas har magsår!
På slakteriet bedövas grisarna med koldioxid – en gas som ger starka kvävningskänslor och som grisarna försöker fly ifrån. Efter bedövningen hängs de upp i bakbenen, halsen skärs upp och de förblöder.
Tänk på detta när du sitter vid julbordet och tycker att livet är så fantastiskt och maten ack så smarrig.
Se dina nära och kära hänga i benen och få halsen avskuren.
Lycka till.
Du kan beställa broschyren på djurensratt.se. Du får en massa som du kan sprida bland dina vänner och ovänner.

En kommentar till “Var tionde julskinka har magsår”

Kommentarer är stängda.