Okej då, en MF-sammanfattning

Så, min favorit vann inte men jag är mer än nöjd. Malena Ernmans La Voix är trots allt den näst mest spelade MF 2009-låten i mitt hem.
Velvet (79 spelningar)
Malena Ernman (74)
Caroline af Ugglas (72)
Alcazar (54)
Sarah Dawn Finer (52)
Deltävlingarna var mer spännande än tidigare år. Duellerna är väldigt bra TV men jag vet inte riktigt vad jag tycker om dem eftersom bra låtar ställs mot varandra och en riskerar att hamna i papperskorgen om den ställs mot en annan riktigt bra dänga i Andra Chansen. Deltävlingarna var för övrigt av varierande kvalitet i år – vissa var fullmatade med väldigt bra låtar medan andra (den tredje!) var rätt värdelös.
Finalen var äntligen spännande igen, då ingen given vinnare fanns (även om jag redan den fjärde mars skrev: “La Voix vinner för övrigt Melodifestivalen i år. Så är det. Acceptera”).
Den internationella juryn var en fet flopp och jag kan bara inte gilla Marija Serifovic – som delade ut nämnda jurys röster i finalen – eftersom hon skulle kunna göra så mycket för sina landsmän om hon kom ut som homo. Någon måste bära fanan.
Jurygrupperna förresten – vilka puckon. Hur, huuur, kan de rösta fram Måns till vinnare? Är de helt inkompetenta? Ja, tydligen. “Åh, det gick ju så bra med samma låt förra året så vi testar igen”. Mhmm. Skärpning.
Kul att det gick så bra för Caroline af Ugglas. Äntligen! Kul att plojbidragen åkte ut på löpande band. Härligt att Lili & Susie fick en ny hit. Synd att BWO inte fattade att folk är lite trötta på dem i MF-sammanhang. Underbart att Amy floppade. Skönt att Shirley fick sin revansch i den fantastiska sketchen i lördags.
Och Petra Mede var underbar som programledare!
Jag såg inte finalen på plats i år. Det är nästan roligare att se den hemma, så man har koll på vad som händer. I år spontanbjöd jag över några vänner (läs: öppen inbjudan på Facebook) och min man var med via länk. En mycket bra kväll helt enkelt. Nu ser vi fram emot Moskva!
Enligt min mobiltelefon sms-röstade jag två gånger på Caroline, en gång på Alcazar, en gång på Sofia samt en gång på Sarah.
Och så ringde jag på Caroline en gång också…