Jag får Sveriges ekonomi att åter blomstra


Kungaparet ska ju “göra PR för Sverige” men jag kan meddela att jag, som det vandrande FN jag är, har noterat att oroväckande få av mina utländska kontakter vet om att vi överhuvudtaget har en kung (och de är så klart alltid smarta och bildade eftersom de umgås med mig).
Jag gör förmodligen ett mycket bättre jobb på att marknadsföra det “svenska”, än någon tradig kung eller drottning.
Detta hann jag med att kränga på blott fem dagar:
Jag introducerade den storslagna svenska schlagern för Y. Nu bönar och ber han om att jag ska sända honom fler fina mellodängor.
Chips! Svenska lantchips är godast i världen! Min bror köper alltid chips och lösgodis det första han gör när han besöker Sverige. Även Y älskade dem. Så pass att han hade tagit med sig ett par påsar om inte resväskan redan varit överfull.
Dalahästen! Jajamensan. Även den krängde jag så det stod härliga till.
Mjukost på tub! Något helt nytt för Y. Han är nu ett stort fan.
Y sa: kanske kan jag äta lite McDonalds innan vi åker hem? Jag svarade: varför inte testa något mycket svenskt istället, och köpte honom en tunnbrödsrulle. Han åt den med god aptit och tyckte den var god “men vad tokigt att blanda potatis och bröd”.
Tack vare min väninna Gucci, som skickade med tre paket KEX-choklad (svenskt?), köpte Y många, många förpackningar de kommande dagarna.
Svensk sprit! Ja, det såg jag till att Y fann på Systembolaget (”what a crazy store!”).
TRE KRONOR! Tack vare frågan “varför är det tre kronor på så många t-shirts i souvenirbutiken?” fick jag chansen att promota både det svenska hockeylaget och kungahuset (fatta!).
Och ja! Nu vet Y att vi har en Kronprinsessa vid namn Victoria som kanske förlovar sig eller nåt idag. “It must be much more fun to be Madeleine”. Jag håller med.
Semla! Y fick en semla och han älskade den. Han sitter just i detta nu och drömmer om nästa gång han får sätta tänderna i en.
Sill och potatis och köttbullar på svennerestaurangen Pelikan (”detta är min favoritrestaurang until further notice”).
Svenska produkter som används vid älskog. Japp! Mycket bättre än de han var van vid.
Vasamuseet fick honom att intressera sig för svensk historia.
Hur håller vi värmen? Den frågan besvarade gladeligen (och fruktansvärt uttömmande och för mig uttråkande) min vän Hundvakten. Nu vet Y allt om hur vårt värme- och vattensystem är uppbyggt. För mig gick det så klart in genom ena örat och ut genom det andra.
Svensk film! Ja, Fucking Åmål såg vi och han älskade den. Nu kommer svensk filmindustri att få sig ett rejält uppsving.
Dessutom har jag marknadsfört bokstäverna Å, Ä och Ö. Han klarade redan efter tre dagar att skilja på A, Å och Ä. Han var mycket stolt. Stort tack till våra norska och danska vänner vars Æ var till stor hjälp när det gällde att få rätsida på Ä.
Se där. Ingen dålig lista! Y kommer naturligtvis sprida detta bland sina vänner och bekanta som kommer handla svenska varor både online och när de turistar i landet (resebranchen har mig att tacka för detta) och vips är finanskrisen ett minne blott.
Jag förtjänar apanage!

3 reaktioner till “Jag får Sveriges ekonomi att åter blomstra”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *