Galgbacken

Efter en fantastiskt lång och händelserik vecka – med såväl sju arbetsdagar som en massa trevliga strapatser på det privata planet – så tog Sebbe och jag sovmorgon i morse. Ja, han kom för övrigt igår kväll hem från ännu en av sina luxuösa vistelser på landet, så även han behövde vila upp sig.
När vi väl var uppe på ben och tassar så tog vi oss till Galgbacken – Hammarbyhöjdens avrättningsplats. Den sista avrättningen på Galgbacken ägde rum 1862, då gardisten Per Viktor Göthe blev halshuggen som straff för våldtäkt och mord.
Den 16 januari 1771 avrättades tjuven Jacob Guntlack, född 1744, genom hängning på Galgbacken. En annan historiskt känd person som avslutade sitt liv 1792 på Hammarbys Galgbacke var Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström, som blev avrättad genom halshuggning. (Tack till Wikipedia.)
Så vi klättrade omkring på Galgbacken och jag kände historiens vingslag. Jag kunde nästan höra de galna skriken; tandlösa tanter med smutsiga sjalar stod och pekade med spretiga, smutsiga fingrar och de skrek med gälla röster: ”Må du brrrrinna i helveeetet!” och ”Dööö!”
Här kommer vårt fotoreportage!

galgbacken
Skiss från 1856.


Man får faktiskt klättra en bit.

Fantastisk utsikt.

Numera ett populärt grill- och hängställe för stadens ungdomar.

Sebbe pissar på bovar, banditer och mördare.

Betlehemsstjärnan – Globen – lurar bakom mitt enorma hufvud.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 reaktioner till “Galgbacken”

    1. Hoppas det gick fint.
      Sebbe åkte bil igår när han kom hem. Ett par timmar tar det från landet och hit och han börjar så sakteliga bli en van bilåkare.

Kommentarer är stängda.