Chanukka sameach

Om ni undrar vad jag gör (klart ni undrar och antecknar) så förbereder jag mig för chanukka. Mycket upptagen och engagerad är jag.
Kopierar från Wikipedia (ja, ni hör ju hur upptagen jag är!):
Chanukka (hebreiska: חֲנֻכָּה‎, tiberianska: Ḥănukāh, vanligtvis stavat חנוכה och uttalat [ˈχanuka] på modern hebreiska), också känd som ljusets fest eller invigningsfesten, är en judisk högtid som varar i åtta kvällar från 25 kislev till 3 eller 4 tebet – det vill säga vid nymåne i november-december, och som firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 165 f.Kr. sedan det under maccabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna.
Enligt traditionen fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Channukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare.[1][2] Dessa åtta dagar är dock inte helgdagar så till vida att sabbatsbuden gäller, utan snarare en utdragen fest.
Till chanukka hör, synnerligen bland ashkenaziska judar, en traditionell leksak i form av en snurra, dreidl (mod. hebreiska sevivon)[3], och maträtter av mjölk (såsom semuljepudding) och/eller friterade i olja (såsom sufganiot och latkes), man äter också karp, en tradition som förekommer även i östeuropa till julen. Under Chanukka tänder man ett ljus varje kväll i chanukkastaken (hebr. חַנֻכִּיָּה‎, Hanukiah), en åttaarmad ljusstake med plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren (shamash), och som används för att tända de övriga.
Chanukka upplevs ofta av den ickejudiska världen som ett alternativ till den kristna julen. Detta främst beroende på att chanukka ofta inträffar vid jultid, beroende på hur den judiska kalendern står i förhållande till den kristna. En annan likhet är tändandet av chanukkaljusen med ett nytt ljus för var och en av de åtta dagarna. Möjligen inspirerade denna sed till adventsljusen inom vissa grenar av kristendomen.
Slutkopierat.
Frågor på det? Nej, jag tänkte väl det.
Så nu säger vi

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 reaktioner till “Chanukka sameach”

  1. ..och för oss som inte är så slängda i hebreiska. Vad/hur säger man inför Channukka på något mer familjärt tungomål? Happy Channukka? 🙂
    Vet du när det där flätade brödet äts? Är det Channukka eller någon annan högtid. Eller bara på film?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *