Bolteri, Boltera

[Ej sponsrat inlägg.]

Häromdan skrev jag ett inlägg om hur mycket jag hatar (starkt ord, men låt gå) cyklar, elsparkcyklar och bilar, men jag lade också till att ”ibland behöver man kanske åka lite taxi”.

Vi har inte Uber i Helsingfors (tydligen fanns firman här ett kort tag, men nåt hände och de försvann) men vi har haft Yango ett bra tag. Bra priser o.s.v. men lite skiftande chaufförer. 99% irakier och vissa är hemskt trevliga och andra bedrövligt otrevliga och uppenbara analfabeter som inte hittar från A till B.

Men nu, mina damer och herrar, har vi fått Bolt! Jag bekantade mig med Bolt när jag var på arbetsresa i Riga. Där var det Bolt all the way.

Igår när väninnan kom hem till mig från en adress på andra sidan stan så kostade det 4 €. Jämförelsevis: en enkelbiljett på spårvagnen kostar 2,80 €. Och då måste man också promenera en bra bit. Tänk då om ni är två personer… Bolt eller spåran? (Slang. Finlandssvenskt och även finskt uttal: spå-rann.)

Eller när väninnan kom från Esbo till mig i Helsingfors, och det krävs ABC-biljett i kollektivtrafiken (4,10 €), ett bussbyte och en timmes färd. Med Bolt: 7 €, 15 minuter.

Det bästa är ju så klart att man betalar resan i förväg, så inga otrevliga överraskningar väntar.

Och nej, jag får ingen klimatångest över att jag åker taxi då och då. (Oftast promenerar jag ändå.) Jag har varken körkort eller bil, eftersom man inte behöver sånt i en ”stor”stad. Så nej, inget dåligt samvete.

Men hur kommer HRT (Helsingforsregionens trafik) och diverse politiker att reagera då fler och fler väljer att åka taxi? Spännande tider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *