Retro: Pet Shop Boys – Very

Jag minns så väl när jag köpte CD:n den där dagen hösten 1993. Aj, vad jag älskade Very. Från början till slut (minus det dolda struntspåret som spelas upp två minuter efter Go West).
Detta är något av mitt komma-ut-album. Även om jag aldrig har kommit ut – eftersom jag inte har haft någonting att komma ut ur.

Ja, jag köpte CD:n med Det Där omslaget. Helt fantastiskt! Hela konceptet och hela Very-eran var på alla vis en fullträff.

 1. Can You Forgive Her? 5/5
  Albumets första singel med en väldigt 90-talig musikvideo innehållande de ikoniska strutarna.
 2. I Wouldn’t Normally Do This Kind of Thing 5/5
  Har ända sedan det begav sig varit en av mina absoluta PSB-favoriter. Singelversionen är några snäpp bättre och videon är ju bara för festlig! Då, som tonåring, blev jag förtjust i textraden: ”If people say I’m crazy, I tell them that it’s true”.
 3. Liberation 5/5
  Denna fantastiska smålugna låt var ingen favorit då, men är det desto mer idag. Texten är fin och produktionen/arrangemanget är på något vis fyndigt. Melodin är ju bara för vacker!
 4. A Different Point of View 4/5
  När jag idag har lite mer kött på benen, så att säga; några förhållanden och ett kraschat äktenskap, så har jag lättare att ta texten till mig.
 5. Dreaming of the Queen 5/5
  Bitterljuv ballad om både de kungliga och om Aids.
 6. Yesterday, When I Was Mad 4/5
  Denna hysteriska dänga var en favorit då, men den håller inte hela vägen idag. Som tonåring tyckte jag särskilt mycket om texten. Lite för intensiv för en medelålders farbror.
 7. The Theatre 4/5
  Den här teatrala låten passar dock en farbror bättre än vad den passade mig som tonårig spjuver.
 8. One and One Make Five 4/5
  Jag inser att vissa av låtarna på Very inte har åldrats särskilt bra. Eller snarare: produktionerna känns daterade. Därför blir det fyror i betyg för sådana som förr om åren kammade hem fullpott.
 9. To Speak Is a Sin 5/5
  Balladerna däremot – de höll då och de håller än idag. Denna är superfin på alla vis.
 10. Young Offender 4/5
  Denna låt, med en massa tv-spelsljud, hade jag nästan glömt. Svängig. Fin melodi. Men daterad (tack vare nittiotalsblippandet).
 11. One in a Million 3/5
  Tydligen ville PSB att Take That skulle göra denna låt men så blev det alltså inte och istället hamnade denna poppiga popdänga på Very. Ingen höjdare. Men good enough.
 12. Go West 5/5
  När PSB då och då väljer att tolka en gammal låt så gör de det med besked och stor eftertanke. Resultatet blir därför alltid alldeles suveränt!

BETYG: PET SHOP BOYS – VERY: 4,416

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *